Fondue czekoladowe dla każdego

Czekolada w dzisiejszych czasach używana jest na przeróżne sposoby. Dodaje ją do wypieków, ciastek i ciasteczek. Używana też jest niekiedy jako jeden z składników podczas gotowania. Często pełni rolę dekoracji i ozdób. Istnieje jednak pewne użycie czekolady, która spełnia trzy powyższe zastosowania. A tym czymś jest fondue czekoladowe. Jeśli wiesz czym ono jest to dobrze się składa, jeśli jednak należysz do grupy osób, które dopiero pierwszy raz spotykają się z takim słowem jak fondue, to nic się nie martw. Śpieszymy z wyjaśnieniami.

Czym jest fondue czekoladowe?

Fondue to potrawa wywodząca się ze Szwajcarii. Polega ona przede wszystkim na roztapianiu sera żółtego do postaci ciekłej i utrzymywaniu jej w tej postaci przez cały czas jedzenia. W tymże serze macza się paluszki lub chleb. Często też jest doprawiany ziołami. Fondue czekoladowe ma identyczne zastosowanie, tylko że wykorzystuje się tutaj czekoladę zamiast sera żółtego. Do tego też używane są inne dodatki, ponieważ w czekoladzie mieszamy zazwyczaj owoce, zamiast warzyw. Nie najgorszym pomysłem byłoby dodać do zestawu wafelki, które przybierają wspaniałego smaku wraz z połączeniem ich z czekoladą. Tak starannie przygotowany zestaw, jest wspaniałym pomysłem, na różnego rodzaju przyjęcia oraz uczty rodzinne – niestety, wadą tego deseru jest ilość osób dla których może być przygotowany – przeciętne zestawy do fondue, mają pojemność przewidzianą do obsłużenia 4 – 5 osób.

Jakie owoce do tego wybrać?

Uważamy że najlepiej w tym przypadku sprawdzą się takie owoce jak na przykład banan, truskawki, winogrono czy kawałki mandarynki lub pomarańczy. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem w tym przypadku jest wasza wyobraźnia. Warto eksperymentować i próbować wszystkiego, ponieważ ciemna czekolada i tak nada temu wspaniały słodki smak. Kawałki kiwi, arbuza lub melona też zdałyby tutaj swój egzamin. Najlepiej jest wybrać swoje ulubione owoce, przygotuj je tak by można było łatwo je zanurzyć w czekoladzie i próbuj! Owoce w czekoladzie są bardzo pyszne – przekonaj się sam/a!

Ale jak to przygotować?

Super łatwo! Przede wszystkim wlewamy śmietanę do mniejszego garnuszka, a ten z kolei wrzucamy do większego garnka z wodą, który podgrzewamy. Następnie wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy. Po rozpuszczeniu się czekolady należy to doprawić sola i imbirem. Gdy to wszystko nam się rozpuści i dobrze wymiesza, przelewamy to do specjalnego pojemnika przeznaczonego do fondue. Tak gotowe wystarczy podgrzewać i zajadać.

Otagowany .Dodaj do zakładek permalink.
  • Jadzia-93

    Ja sobie kupiłam fontannę czekoaldową i jest szaleństwo w domu

    • Arki

      Nic dziwnego. Też bym jej nie oszczędzał!

    • Degustant

      Ja najbardziej lubię z trusjkawakami i bananami

      • Arbusek

        A ja z arbuzem. Próbawliście kiedyś?

  • Citronen

    A próbował ktoś z cytryną?