Naturalnie zdrowe medykamenty. Maliny

Aromatycznie pachnące i pysznie smakujące maliny to częsty składnik naszych domowych deserów. Budyń z malinami, chrupiąca tarta czy galaretka z malinami to przysmaki, które bez udziału tych smakowitych owoców nie byłyby tym, czym być mogą – rozkoszą dla duszy i podniebienia oraz mocą witamin dla ciała.

Dlaczego maliny są zdrowe?

Zawierają one głównie witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B9 powszechnie znana pod nazwą kwas foliowy) oraz witaminy C i E. Co więcej, maliny są zasobne w składniki mineralne, wśród których dominuje wapń, żelazo, potas oraz magnez. Spożycie malin ma, więc zbawienne działanie dla utrzymanie dobrej kondycji ludzkiego organizmu. Jednak pozytywny wpływ malin na zdrowie człowieka się na tym nie kończy. W tym małym owocu skrywa się również potężna uzdrowicielska siła, lecząca takie dolegliwości jak przeziębienie i towarzysząca mu gorączka, biegunka czy bóle menstruacyjne. Pamiętaj o tym przechodząc koło straganiku, na którym znajdują się maliny. Naprawdę warto je, co jakiś czas kupić dla siebie i swojego zdrowia.

Sezon na maliny trwa krótko, a co potem…

Faktem jest, że maliny w naturalnej postaci towarzyszą nam tylko przez krótką część roku. Aby zachować te drogocenne owoce na dłużej warto je przezimować w różnych postaciach. Można je zamrozić w specjalnych woreczkach do mrożenia owoców, albo zasypać cukrem w słoikach. Nieoceniony, zwłaszcza podczas zimowego czy jesiennego przeziębienia, będzie też domowej roboty sok z malin. Najszybszym sposobem jest sporządzenie soku w sokowniku. Urządzenie składa się z trzech pięter. Na samym dole wlewamy wodę, na drugim piętrze będzie zbierał się sok, który wydobywa się specjalnym kranikiem. A na trzecie piętro wrzucamy opłukane i oczyszczone maliny z cukrem. Sokownik stawiamy na płycie elektrycznej lub gazowej i gotujemy. pod wpływem pary z soku wydobywa się sok. Soki dostępne na sklepowych półkach z reguły z malinami nie mają wiele wspólnego. Można natomiast w aptekach dostać soki tzw. tłoczone na zimno, ale ich koszt jest wysoki i właściwie spożycie ich może się ograniczać do dawek lekarskich.

Dodaj do zakładek permalink.
  • Marysia

    Ja robię na zimę właśnie tylko soki z malin. Te w sklepach i nawet aptekach to syropy malinowe

  • Stasiu293@o2.pl

    Nie wiedziałem że maliny sa takie dobre i pożywne!

  • Marianna

    Maliny mogłabym jeść codziennie i chyba nie znudziłyby mi sie

  • Lilja1986

    Truskawki i tak są lepsze. Nigdy nie wyczekiwałam malin w sezonie.

    • norbert00

      A ja odwrotnie. Wolę maliny 😉