Siemię lniane: dlaczego warto po nie sięgać?

Może się okazać wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety oraz naturalnym lekiem na wiele uciążliwych przypadłości. W jaki sposób może na stan naszego zdrowia wpływać siemię lniane? Dlaczego warto po nie sięgać regularnie?

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Siemię lniane występuje w odmianie brązowej i złotej. Niektórzy twierdzą, że złota odmiana posiada więcej wartości odżywczych, a inni twierdzą, że mniej więcej tyle samo. Tak, czy inaczej, siemię lniane jest bardzo cennym źródłem wartościowych składników. Siemię lniane to dodatek do diety, dzięki któremu zyskamy wiele energii do działania. Warto po nie sięgać m. in. ze względu na wysoką zawartość cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3, których niedobory są przyczyną wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli nasza dieta nie dostarczy nam odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3, musimy się liczyć z takimi problemami, jakimi są zaburzenia metaboliczne, a przede wszystkim otyłość oraz cukrzyca. Siemię lniane może nas uchronić jednocześnie przed chorobami nowotworowymi oraz tymi problemami ze zdrowiem, które są skutkiem zbyt niskiej odporności organizmu. Włączenie do codziennej diety siemienia lnianego zmniejsza też ryzyko pojawienia się chorób związanych z układem krążenia oraz zaburzeniom hormonalnym. Warto też pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się m. in. w siemieniu lnianym, mogą nas uchronić przed wieloma poważnymi problemami dermatologicznymi. Osoby, które regularnie sięgają po siemię lniane, mają zatem mniej problemów z łysieniem oraz z takimi uciążliwymi przypadłościami, jakimi są egzema oraz trądzik.

W jakiej postaci spożywać siemię lniane?

Sposobów na jego spożywanie jest bardzo wiele. Można ziarna siemienia lnianego zmielić w młynku i dodawać do różnych potraw, min. do jogurtu naturalnego z granolą. Ważne jest tu jednak by ziarna mielić samemu, najlepiej bezpośrednio przed podaniem. Można także przygotować tzw. „kisiel” z siemienia. Działa łagodząco na układ pokarmowy i przeciwdziała biegunkom. Oczywiście często ziarnami siemienia lnianego posypywane jest różnego rodzaju pieczywo. Jednak należy pamiętać, że siemię lniane spożywane w postaci całych ziaren nie ma tych właściwości, które posiada siemię zmielone. Takie ziarna na pieczywie stanowią raczej bardziej element dekoracyjny niż prozdrowotny.

Dodaj do zakładek permalink.
  • Ewa

    zawsze dodawałam siemię w całości np. do musli/ Myślałam że to zdrowe.

    • bella

      No właśnie z tego wynika, że to nawet nie powinno się tak robić

      • Ojejciu

        A ja tak robiłam, o jejciu

  • siemianka

    Ja nie lubię tego kisielu, co się robi z siemienia. Ale faktycznie bardzo pomaga

    • Endrju

      A ja wręcz przeciwnie. Mi jego smak pasuje

      • Mija

        A mnie też

        • Maniulka_z_Ulka

          Najważniejsze jednak że ma dobre właściwości

          • Kasinka

            I tego się trzymajmy.