Domowe masło orzechowe

Jeżeli przygotujemy coś sami to zawsze nam to smakuje. Tak samo jest gdy zdecydujemy się zrobić domowe masło orzechowe. Przestaniemy kupować gotowe i zaczniemy robić je sami! Co będziemy potrzebować?

maslo-orzechowe

Składniki

500 gram łuskanych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki miodu
1 1/2 łyżki olejku arachidowego

Przygotowanie

Przy użyciu blendera zmiksuj orzeszki ziemne, miód i sól w misce. Zacznij od niskich obrotów. Dodawaj małą ilość olejku i wymieszaj łyżką – gdy wymieszasz ponownie zblenderuj aż do uzyskania gładkiej masy. Masę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od promieni słonecznych – najlepiej w lodówce. Otrzymaliśmy pyszne masło orzechowe bez dodatku chemii i innych utrwalaczy smaku.

Do czego można wykorzystać masło orzechowe?

Domowe masło orzechowe można wykorzystać na wiele sposobów.

  1. Przekładane ciasto – idealne na przekąskę. Musimy kupić prasowane wafle zbożowe. Następnie tworząc około 6 -7 warstw przekładamy je naprzemiennie z naszym masłem orzechowym. Otrzymujemy idealną przekąskę na podwieczorek lub do pracy. Niska zawartość cukru ale bogata wartość energetyczna zapewni nam mnóstwo energii na cały dzień.
  2. Kanapki z masłem orzechowym – chyba każdy je uwielbia. Najlepiej smakują na świeżym chlebie lub chlebie razowym. Nie warto smarować kromki masłem z uwagi na wysoką kaloryczność obydwu składników. Taka kanapka doda nam energii oraz złagodzi uczucie głodu.
  3. Maczanie z paluszkami – znakomity pomysł na domową imprezę. Warto wyłożyć masło orzechowe na półmisek a obok postawić chrupkie paluszki solone. Najlepiej sprawują się te grubsze – można maczać je w maśle i jeść. Nie ma lepszej słodkości na domową imprezę!
  4. Omlet z bananem i masłem orzechowym – poranek może być słodki. Przygotowujemy ciasto na omleta (bez cukru!). Smażymy – podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami i masłem orzechowym. Prawidłowy sposób jedzenia: Smarujemy omleta masłem orzechowym, kładziemy na wierzch plasterki banana – i gotowe!
  5. Naleśniki – pyszna alternatywa dla omletów. Nie ma nic pyszniejszego!
  6. Łyżką ze słoika – chyba każdy uwielbia ten sposób. Proste i bezproblemowe jedzenie masła orzechowego łyżką prosto ze słoika. Kto tak nie robił?
Dodaj do zakładek permalink.