Sól czy suszone owoce – co wybrać?

Na naszych oczach rodzi się i rozwija nowa era zdrowego żywienia. Przechadzając się po marketach, można łatwo zauważyć pewien syndrom – wszyscy dokładnie oglądamy kupowany towar, większość z nas czyta etykiety. Chcemy żyć zdrowo i jeść zdrowo. Każdy, kto już rozpoczął ten etap w swoim życiu wie, że są produkty, których w kuchni trzeba się wystrzegać.

Czy sól jest zdrowa?

Sól dobra nie jest. Dietetycy alarmują – sól szkodzi naszym organizmom. W nieskończoność można wymieniać jej wady. Po pierwsze powoduje nadciśnienie a co za tym idzie cały szereg chorób z tym związanych, po drugie zatrzymuje wodę w organizmie, przyczynia się do problemów z nerkami oraz otyłości. Sól wypłukuje z naszych organizmów niezbędne składniki mineralne – np. wapń. Nie można więc powiedzieć, że sól jest zdrowa.

Co zamiast soli?

Czym więc zastąpić tę paskudną przyprawę, bez której my, Polacy, nie wyobrażamy sobie praktycznie żadnej potrawy? Wbrew pozorom jest cała masa ziół i przypraw, które mogą się tutaj doskonale sprawdzić. Warto skusić się na tych najbardziej aromatyczne, które uzupełnią nam smak potraw, jak chociażby bazylia, estragon, pieprz czy papryka mielona. Unikajmy wszelkiego rodzaju gotowych, mocno solonych przekąsek typu chrupki, krakersy, chipsy, paluszki – swobodnie możemy je zastąpić warzywami i owocami. Jeżeli koniecznie musimy coś chrupać wybierzmy suszone jabłka, czy banany. Ostatnio na półkach sklepowych pojawiły się również suszone pomidory. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy te sklepowe oprócz suszonego owocu nie zawierają jeszcze tysiące ton chemikaliów, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrzyć się w suszarkę do owoców. W sezonie suszarki są do kupienia praktycznie w każdym markecie. Jest to przydatne urządzenie zwłaszcza dla dzieci, które często nie lubią jeść surowych owoców i warzyw, a w postaci wysuszonej chętnie się nimi zajadają. Oczywiście suszone owoce i warzywa nie są substytutem solonych chipsów, jednak gwarantuje, że po zjedzeniu paru talarków suszonego banana, nikt już nie będzie miał ochoty na soloną przekąskę.

Dodaj do zakładek permalink.
  • jasmina

    Ja podaje dzieciom własnie suszki zamiast słodkości. Polubiały to na szczęście 🙂

    • retr

      Moje tak łatwo nie dały się oszukać 🙁

  • gotek

    no tak, ale suszki zamiast soli?

    • malko

      no chodzi o to, żeby sie najeść słodkiego, to potem już na nic nie masz ochoty

      • pytajka

        a ten cukier w tych suszkach to naturalny, czy przy produkcji dodawany?

        • henio_78

          a to w suszkach dodają cukier?

  • solarz

    A ja uwielbiam sól. Dodaje ją wszędzie gdzie się da…