Tych warzyw nie wolno jeść na surowo

Większość warzyw powinno się jeść na surowo, ponieważ właśnie w takiej formie dostarczają one organizmowi ludzkiemu najwięcej cennych witamin i minerałów. Zwłaszcza gotowanie warzyw pozbawia ich wartościowych składników odżywczych, które ostatecznie znajdują się w wodzie, którą z reguły wylewamy. Oczywiście najlepiej jest gotować warzywa na parze, wówczas wszystko co cenne zostaje w środku. Jednak są warzywa, które przed zjedzeniem wymagają obróbki termicznej, ponieważ w postaci surowej mogą człowiekowi wręcz zaszkodzić.

Jakie warzywa zjadane na surowo szkodzą ?

Najbardziej znanym warzywem, którego nie jada się na surowo, jest ziemniak i o tym wiedzą nawet małe dzieci. Nie wolno go jeść w takiej postaci ze względu na zawartą w nim trującą solaninę. Solanina może być szkodliwa także po ugotowaniu ziemniaków i wywoływać dolegliwości żołądkowe, ale dotyczy to bulw zielonych lub kiełkujących, w których tego związku jest szczególnie dużo. Surowe ziemniaki nie są jadane także dlatego, że zaburzają trawienie białek i mogą powodować poważne schorzenia trzustki. Na szczęście w tej postaci kartofle są niesmaczne, dlatego mało kto decyduje się je jeść bez wcześniejszego ugotowania lub upieczenia. Ze względu na smak oraz solaninę nie należy jeść także surowych bakłażanów, które dodatkowo przed obróbką termiczną należy na kilkanaście minut potraktować solą by pozbyć się substancji toksycznych oraz charakterystycznej goryczki. Gotowania przed spożyciem wymaga także fasolka, również ta szparagowa, ponieważ tylko w ten sposób można zneutralizować zawartą w niej fazynę i uniknąć jej niebezpiecznego działania na organizm ludzki w postaci powodowania sklejania się erytrocytów.

Podsumowanie

Warzywa, o których mowa w artykule trzeba zatem poddać obróbce termicznej. Tylko wówczas nadają się do spożycia co pozwala uniknąć negatywnych konsekwencji wynikających ze zjedzenia surowego warzywa. Warto jednak przy tym pamiętać, aby nie popadać w skrajność i dążąc do pozbycia się szkodliwych substancji, przegotowywać warzywa. Będą wówczas z pewnością niesmaczne, a przede wszystkim wygotują się z nich te cenne składniki pokarmowe, które posiadają.

Dodaj do zakładek permalink.
  • Martin

    Całe szczęście nie przepadam za bakłażanami i ziemniakami…

    • hmm

      A ja nie wiedziałam, że one mogą być szkodliwe

      • Bernadetka

        Ja to wcale nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, że surowe jest trujace a ugotowane jadalne – szok normalnie

        • Ela

          No nie mów mi, że nie wiedziałaś, że nie wolno jeść surowych ziemniaków?

  • warzywinka

    Nie wiedziłam, że są takie których nie wolno jeść na surowo. Totalne zaskoczenie.

  • Straganiarka

    A wszędzie mówią, że trzeba jeść surowe bo się witaminy wygotowują, a tu proszę…