Wigilijne potrawy – podsumowanie

Wigilia już za nami – porozmawiajmy o posiłkach.

Okres świąteczny już za nami dlatego możemy śmiało i bez wyrzutów sumienia możemy zastanowić się jak zdrowe są wigilijne potrawy. Według tradycji mamy dwanaście różnych potraw na naszym stole wigilijnym najczęściej, na naszych stołach lądują takie dania jak: karp, pierogi oraz barszcz. Są to typowe potrawy wigilijne – które już od najstarszych lat wpisały się w kanon potraw tradycyjnych przez co zawsze znajdują się na stole wigilijnym. Niestety ale te zdrowe potrawy niszczymy poprzez niewłaściwe ich przygotowanie – biorąc na przykład karpia którego smażymy ne głębokim oleju z panierką. Zabijamy cały smak i zdrowie ryby. Pierogi z kapustą i grzybami również są przez nas przysmażane. Do tego można dołożyć, coraz częściej spotykaną rybę po grecku. Są to filety śledziowe w oleju. Nadmiar tej substancji jest bardzo niezdrowy.

Wigilijne potrawy i ich wpływ na wigilię

Najzdrowszy obiad świąteczny na świecie?

Pomimo tych niezdrowych aspektów o których wspomniałem, nasza wigilia znajduje się w czołówce najzdrowszych obiadów świątecznych. Na pewno zadajecie sobie pytanie – jak to jest? Takie nie zdrowe potrawy a znajdujemy się w czołówce? Otóż najzdrowsza w naszej wigilii jest różnorodność potraw oraz kompot z suszu. Na stole, 24 grudnia znajdziemy potrawy na słodko – kluski z makiem – jak i na słono – kapusta z grzybami – a także warzywne – sałatki i surówki. To wszystko sprawia, że nasz posiłek jest obfity w witaminy oraz potrzebne minerały.

Wigilijne potrawy – zdrowa tradycja.

Wszystkie wigilijne potrawy jakie znajdziemy na naszym wigilijnym stole są bardzo zdrowe. Mają również swoje złe strony jednak wymieszane – nawzajem się uzupełniają. Ich bogaty smak oraz skład powoduje, że czujemy się bardzo syci. Warto również zauważyć, że skład oraz wigilijne potrawy nie zmieniły się w znaczącym stopniu od wielu lat. Ta tradycja którą pielęgnują mieszkańcy całej polski pokazuje jak duży wpływ ma nasza historia na jedną wieczorną kolację – jak bardzo pielęgnujemy nasze tradycje oraz jaki mamy do nich stosunek. Warto również zauważyć, że po spożytym posiłku śpiewamy kolędy, które w jakimś stopniu wysilają nasz organizm.

Otagowany , , .Dodaj do zakładek permalink.
  • Natalia

    Wiglia wpisała się w kanon świąt które są czczone od wielu lat przez co nawet młodsze pokolenia pielęgnują tą tradycje. Dbają o jej szczegóły takie jak sianko pod stołem.

    • Tomek

      I właśnie o to chodzi – o dbanie o naszą tradycję.

  • łeczek

    Bardzo podoba mi się sposób w jaki dbamy o tak ważną sprawe jak wigilia.

  • Bernadetta_kalisz

    Raczej nie sądziłam, że należą do zdrowych.

  • Baska-93

    Uwielbiam barszczyk z uszkami, ale ciekawe jest to, że jem go tylko w wigilię. Śmieszne potrawa na 1 raz w roku.

    • Agata

      i własnie dlatego tak smakuje i cały rok się na niego czeka.

      • Barszczyk

        ja też z uszkami jem raz w roku, ale z jajkiem też w inne dni

        • Franek

          ale z jajkiem to jakoś inaczej się chyba gotuje ten barszcz