Jak żyć zdrowo, tajemnica zdrowego trybu życia

Nie oszukujmy się w XXI wieku nie ma zdrowej żywności, produkty dostępne w sklepach są nafaszerowane chemią, konserwantami, barwnikami, polepszaczami smaku i koloru. Czy taka żywność może być zdrowa?

Współczesna żywność: naturalna czy sztuczna?

Producenci zarzucają nas artykułami dla dzieci i niemowląt, które mają być tak super zdrowe, ale nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Jeśli chcemy zjeść coś chociażby trochę zdrowego wybierajmy lokalne targowiska, rynki gdzie możemy kupić świeże owoce czy warzywa. Kupujmy od małych straganiarzy, którzy w większości mają produkty ze swoich gospodarstw, a nie z wielkich giełd. Unikajmy kupowania produktów o długim terminie przydatności, gdyż wiadomo im dłuższy tym więcej konserwantów. Wszystkie te konserwanty, barwniki szkodliwe dla naszego zdrowia a zwłaszcza dla dzieci, powodują alergie, nieżyty żołądka, nowotwory oraz wiele innych niebezpiecznych chorób. Nie dajmy się omamić luksusowymi produktami, ładnie zapakowanymi.

Jak sobie radzić w dobie sztucznej żywności?  Co jeść by cieszyć się dobrym zdrowiem?

Również w dzisiejszym świecie sztucznej żywności możemy sobie próbować poradzić i jeść zdrowo. Jak tego można dokonać? Jak wspomniano wyżej najbardziej szkodliwe są sztuczne barwniki, konserwanty i inne sztuczne składniki. Aby uniknąć ich jedzenia przygotowujmy żywność sami w domu. Nie wymaga to wysokich umiejętności czy jakiejś ogromnej wiedzy. każdy z nas może szybko i zdrowo przyrządzić posiłki. Wędlinę można przyrządzić z mięsa zamarynowanego dzień wcześniej i potem kroić na plasterki. Chleb można bez żadnych polepszaczy upiec bardzo sprawnie w urządzeniu do pieczenia chleba. Samo miesza, czuwa na wyrośnięciem chleba i piecze. My tylko wrzucamy składniki. Jogurtów nie kupujmy truskawkowych, jagodowych czy ananasowych. Kupmy jogurt naturalny i sami dorzućmy odrobinę owoców. Kolor będzie miał naturalny, a smak będzie pochodził z prawdziwych owoców, a nie wzmacniaczy smaku.

Podsumowanie

Nikt z nas nie zjadłby wielu rzeczy, gdyby tylko wiedział z czego niektóre barwniki są robione. Walczmy o nasze zdrowie, i zdrowie naszych dzieci. Od nas też wiele zależy.

Dodaj do zakładek permalink.
  • Kamil

    To samo powtarzam znajomym od czasu do czasu. Jednak prawda jest taka że jeżeli ktoś się uprze że chce jeść po swojemu, to za nic w świecie nie będziemy mogli mu tego przetłumaczyć inaczej. Oby tylko się opamiętali wcześniej niż później.

  • Olga_baski

    słyzałam, że czerwony barwnik w jogurtach truskwakowych pozyskuje się ze zdechłych mszyc

    • Barbara.Hojnacka

      Też to słyszałam niestety 🙁

  • Janina

    Ja stosuje zdrową dietę po poniedziałku do soboty, a w niedziele mam zawsze nagrodę pizza, albo fastfood, albo cukiernia i super to działa 🙂

    • Ewka

      Też kiedyś tak robiłam i to działalo. Teraz mam nagrody codziennie i dziesięć kilo więcej

      • Olgierd

        E no to brawo Ewka 😉

      • Janka

        A taki był zamierzony efekt?

  • Marysia72-Toruń

    Ja to sobie radzę z tym tak że mam znajomego rolnika, od którego kupuje np. jajka czy warzywa prosto z ogródka. Pewna i zdrowa żywność.

    • helenka

      Mam podobnie. Tylko ja załatwiam przez pośrednika dodatkowo.